Сніданок – найважливіший прийом їжі, який дає заряд енергії на цілий день. Одним із популярних його варіантів у всьому світі рахується гранола. Цей продукт смакує як у сухому вигляді, так і з додаванням молока, йогурту, кефіру, а також ягід, фруктів, горіхів, сухофруктів. Споживання на сніданок граноли не просто економить наш час, але й вважається смачною, поживною та корисною стравою, яка насичує організм поживними елементами, вітамінами та дає йому енергію на увесь день.
Традиційно гранола складається з вівсяних пластівців, а для покращення смакових якостей до неї додають мед, патоку, горіхи, сухофрукти та запікають до хрусткого стану. Завдяки меду або патоці, яка карамелізується під впливом високої температури в процесі запікання, гранола має незвичайну хрустку текстуру, аромат і дозволяє зберегти корисні та поживні речовини горіхів і пластівців. Це дозволяє вживати гранолу без додаткового приготування, що підходить для людей, які не мають багато часу для приготування страв, а також тих, хто подорожує.
Гранола має довгий перелік переваг для здоров’я. В ній містить багато вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, в тому числі клітковини, натрію, калію, цинку, вітаміну Е, заліза, фосфору, марганцю і т.д. “Окрім того, що гранола – це смачно і не потребує багато часу для приготування, вона має здатність знижувати рівень холестерину, регулювати процес травлення, поліпшує роботу серця, насичує енергією, запобігає анемії, допомагає знизити кров’яний тиск, підвищує розумову активність, поліпшує стан шкіри”, – зазначають у компанії “Добродія Фудз”, яка є виробником вівсяних пластівців та продукції із зернових під ТМ “Добродія”, San Grano, San Granola, WOWOATS, YUMMOJI.
Підводячи висновки, можна зазначити, що споживання граноли впливає на:
1. Нормалізацію цукру в крові. Це відбувається завдяки злакам, які є основою граноли. Крім того, такий сніданок надає заряд енергії на довгий час.
2. Нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту. Основні компоненти граноли: вівсяні, пшеничні та ячневі пластівці, сухофрукти, сублімовані ягоди, горіхи, насіння, що є хорошими джерелами харчових волокон, необхідних для травлення. Регулярне споживання цільнозернових злаків, у тому числі у складі граноли, допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту за рахунок пребіотичного ефекту, завдяки чому у кишківнику формується здорова мікрофлора.
3. Поповнення запасів вітамінів, мінералів та інших необхідних речовин. Всі продукти, що входять до складу граноли (насіння, сухофрукти, горіхи, мед, ягоди), надають організму всі необхідні речовини: вітаміни, цинк, магній, залізо, харчові волокна, жирні кислоти, калій і багато інших.
4. Насичення та контроль апетиту. Розчинна клітковина, що міститься в складових граноли, уповільнює травлення, що дозволяє запобігати почуттю голоду між прийманням їжі. До того ж до складу граноли входять складні вуглеводи, які сприяють швидкому насиченню і при цьому вони досить повільно засвоюються, завдяки чому істотно знижується ризик ожиріння. Таким чином можна швидко задовольнити голод малою кількістю їжі.
5. Збільшення енергії. Гранола насичує організм марганцем, що є одним із головних мінералів в організмі. Він важливий для печінки, нирок та метаболічної активності, а також допомагає правильно розподілити енергію по всьому тілу.