Одним із найпопулярніших сніданків у світі вважається вівсяна каша. Її перевага серед інших каш не лише в великій користі, але й у тому, що вівсянку можна готувати як солоною, так і солодкою, додаючи різноманітні інгредієнти. Восени додаткового шарму таким блюдам додасть ще один сезонний продукт – гарбуз. За рахунок вмісту у вівсянці та гарбузі маси корисних речовин і мінералів, страва буде не лише корисною, але й смачною. Експерти ТМ “Добродія” відібрали 5 найцікавіших та простих у приготуванні рецептів сніданків з вівсянки та гарбуза.
Рецепт від Євгена Клопотенко
Інгредієнти:
вівсяні пластівці – 200 г
вода – 400 мл
молоко – 200 мл
цукор – 3 ст. л
сіль – 1 ч. л
гарбуз – 200 г
вершкове масло – 50 г
кориця – ½ ч. л
Приготування:
Вівсяні пластівці (200 г) залийте водою (400 мл) і молоком (200 мл). Додайте ½ ч. л солі і 1 ст. л цукру. Варіть на середньому вогні до готовності. Гарбуз (200 г) очистіть від шкірки і насіння, наріжте кубиками з боком приблизно 1 см. Розігрійте пательню і розтопіть 50 г вершкового масла. Додайте 2 ст. л цукру, почекайте, поки цукор розтопиться. Додайте на пательню гарбуз і тушкуйте до м’якості. Потім додайте ½ ч. л кориці і щіпку солі. Карамелізуйте гарбуз з корицею на невеликому вогні ще приблизно 5 хвилин. Викладіть вівсяну кашу в порційну тарілку і прикрасьте карамелізованим гарбузом.
Вівсяна каша з гарбузом на воді
Інгредієнти:
100 г вівсяних пластівців
цукор на свій смак
100 г гарбуза
200 мл води
Також можна, за бажанням, в блюдо додати масло вершкове. В такому випадку каша вийде більш калорійна.
Приготування:
Спочатку потрібно очистити і відварити гарбуз. За бажанням його можна або подрібнити у блендері, або порізати на маленькі шматочки. Наступним кроком відварюються пластівці. У 200 мл води додається цукор на свій смак і 100 г пластівців. Їх слід варити 10-13 хвилин. Далі до готових пластівців додається гарбуз. Все це проварюється пару хвилин. Ось і все – гарбузова каша готова. У неї можна додати меду, масла чи чогось іншого.
Вівсяна каша з гарбузом та горіхами на молоці
Інгредієнти:
стакан вівсяних пластівців
100 г гарбуза
пару ложок цукру
три склянки молока
вершкове масло
горіхи
Приготування:
Першим кроком слід відварити гарбуз. Це можна зробити або в молоці або у воді. Коли він буде готовим, потрібно або порізати, або подрібнити. Далі в гаряче молоко висипається вівсянка і проварюється 10-15 хвилин. Кашу слід постійно помішувати, щоб не пригоріла. Коли страва буде готова, її потрібно зняти з вогню. При подачі в тарілку додати масло та горіхи.
Лінива вівсяна каша з гарбузом
Лінива вівсянка містить більше клітковини, білка та інших корисних речовин. Такий корисний і поживний сніданок можна приготувати з вечора або взяти з собою на роботу.
Інгредієнти:
вівсяні пластівці
йогурт / кефір / молоко – на ваш вибір
Також можуть бути і додаткові інгредієнти: різні прянощі, олія, мед тощо.
Приготування:
У підготовлену ємність потрібно висипати вівсяні пластівці і вже підготовлений гарбуз. Далі їх потрібно залити молоком, кефіром або йогуртом, добре перемішати. Зверху слід додати мед або цукор, а також прянощі. Ємність щільно закривається та розміщується на ніч у холодильник. Вранці лінива вівсяна каша з гарбузом вже готова. Також страву можна зберігати в морозильній камері.
Пікантна вівсянка з гарбузом
Інгредієнти:
вівсяні пластівці
1/2 чашки гарбузового пюре
1/2 ч. л меленої гвоздики, кориці та мускатного горіха
Приготування:
Спочатку потрібно очистити і відварити гарбуз. За бажанням його можна або подрібнити у блендері, або порізати на маленькі шматочки. Наступним кроком відварюються пластівці. У 200 мл води додається цукор на свій смак і 100 г пластівців. Їх слід варити 10-13 хвилин. Далі до готових пластівців додається гарбуз. Все це проварюється пару хвилин. До готової суміші додаються прянощі і все це відправляється на ніч до холодильника.
Вівсяна каша з гарбузом – просте і смачне блюдо, приготування якого не вимагає особливих зусиль і часу. За рахунок користі, воно сподобається людям, які дотримуються правильного харчування, а за рахунок економії часу – й тим, кому зранку не вистачає часу на приготування сніданку.
Мільйони українців – вівсянка одна. ТМ “Добродія”!
Смачного з ТМ “Добродія”!