У порівнянні з іншими крупами вівсянка має дуже високу харчову цінність. Вуглеводи становлять 66% сухої маси вівса, де 11% вуглеводів – це клітковина, а 85% – крохмаль. У ній дуже мало цукру, лише 1% вуглеводів. Також вівсянка є хорошим джерелом бета-глюкану, містить багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Регулярне споживання вівсянки може знизити ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, діабету типу 2 тощо. Тож, детально розберемо від яких захворювань може врятувати ця каша.
Серцево-судинні захворювання
Дослідження, проведені у 2015 році у США, показали, що споживання вівсянки пов’язане зі зниженням рівня холестерину в крові. Бета-глюкан, що міститься у вівсянці, допомагає знижувати загальний та “поганий” холестерин. Це може зменшити ризик розвитку серцевих захворювань. Окрім того, журнал American Journal of Clinical Nutrition оприлюднив результати тестів, згідно з якими ефективність вівсянки аналогічна лікам, що знижують рівень кров’яного тиску. Тож, не буде не зайвим включити цю кашу в щоденний раціон для тих людей, хто страждає від підвищеного тиску.
До речі, вперше вівсянка була рекомендована як засіб профілактики закупорювання артерій ще 20 років тому відтоді численні дослідження лише підтверджують її корисні властивості.
Захворювання шлунково-кишкового тракту
Вівсянка позитивно впливає на здоров’я шлунково-кишкового тракту. Дослідження, проведені в Університеті штату Колорадо, показали, що споживання цієї каші сприяє росту корисної мікрофлори в кишківнику, знижує запалення та поліпшує перистальтику. Це в свою чергу впливає на здорове травлення, зменшення ризику запорів та інших проблем шлунково-кишкової системи.
Читати: 7 наукових переваг вівсяної каші для здоров’я
Запобігання діабету 2 типу та покращення контролю рівня цукру в крові
Дослідження показали, що невеликі кількості бета-глюканів з вівса пом’якшують реакцію глюкози та інсуліну після їжі, багатої вуглеводами. Тому вівсянка може покращити чутливість до інсуліну, запобігаючи появі діабету 2 типу. А ще бета-глюкани можуть знижувати рівень цукру в крові у людей із 2 типом діабету.
Профілактика ракових захворювань
Вівсяна крупа відрізняється високим вмістом протеїнів, які регенерують тканини та клітини. Тому вважається, що овес має протиракову дію.
Захворювання нервової системи
Корисність вівсянки полягає в утриманні магнію та вітаміну В6. Вони захищають організм від згубного впливу стресу і допомагають краще справлятися з нервовим напруженням.
Захворювання шкіри і волосся
Високий вміст вітаміну Е, фосфору та кальцію сприяє поліпшенню стану шкіри і волосся. Для зовнішнього впливу часто застосовують вівсяну воду, маски домашнього приготування і відлущувальні скраби. А антиоксиданти, які містяться у вівсі, перешкоджають впливу вільних радикалів, що руйнують клітини. В результаті шкіра довше залишається еластичною та молодою.
Керування вагою тіла
Бета-глюкан, який є у вівсі, позитивно впливає на гіперглікемію, а ще знижує рівень ліпідів в крові, що впливає і на вагу. У вівсянці міститься клітковина, яка насичує на тривалий час, тому людина буде вживати менше калорій впродовж дня.
Залишайтеся здоровими з ТМ “Добродія”!